Димитрије Нешић - Зора српске математике

Димитрије Нешић - Зора српске математике
Димитрије Нешић - Зора српске математике Димитрије Нешић - Зора српске математике
Марка: МД "Архимедес"
Шифра производа: књига
Расположивост: У магацину
Цена: 250.00 rsd

У 1888. години, када је Димитрије Нешић 7. фебруара у прелепим просторијама Српске краљевске академије изложио своју академску беседу Поглед на Лајбницову инфинитезималну методу, у Београду је објављена књига Космографија Милана Андоновића (1849-1926). Овај знаменити српски земљомер на 200. страни пише: "Ми смо видели, како стоји са осветљењем земљишним, али осим тога имамо да поменемо још једну појаву на земљи, која је у вези са сунчевим осветљењем. Свакоме је познато, да ми, пре но што нам се сунце на истоку роди, опажамо на источној страни неба понајпре веома слабу светлост, која је све јача и јача, што се сунце више и више нашем хоризонту приближава, док нам се оно у хоризонту, па и над њим најзад не укаже. Ово стањење полуосветљења, које претходи дану, зовемо зором. Зору често прати јутарње црвенило, које нас својом красотом очарава ".
У некој ирационалности, у метафори, делу Димитрија Нешића дато је значење зоре математичких наука у обновљеној Србији. Његовим резултатима настао је дан обасјан Сунцем, математиком у правом значењу.
У овој књизи је учињен покушај да се одслика ова зора наше науке и покаже да је она била предуслов да математика у српском народу у 20. век закоракне рађањем најлепше светлости која нам је подарена.

Уредник: др Драган Трифуновић

Напиши коментар

Ваше име:


Ваш коментар: Запазите: HTML се не преводи!

Оцена: Лоше           Добро

Унесите код у бокс испод:Powered By OpenCart
Архимедесова интернет књижара © 2021