Комбинаторна геометрија

Комбинаторна геометрија
Комбинаторна геометрија Комбинаторна геометрија
Марка: МД "Архимедес"
Шифра производа: књига
Расположивост: нема у магацину
Цена: 100.00 rsd

Ова публикација (збирка задатака) садржи разноврсне нестандардне задатке које је тешко сврстати у један одређени део математике, али им је заједничко то што се односе на геометријске објекте и имају углавном комбинаторни карактер: а у последње време све више се шири и примењује и таква врста задатака, тј. област која се назива комбинаторна геометрија.
Мада је та област доста блиска "школској геометрији" и својствена јој је знатна очигледност, па и прилична једноставност формулација и резултата задатака, то не значи да су такви задаци тривијални и за решавање лаки. Напротив, већина таквих задатака има дубок смисао и у себи скрива доста изненађујућих чињеница.
За решавање таквих задатака потребно је добро познавање разних подручја математике (елементарна геометрија, комбинаторика, неједнакости), укључујући првенствено и нестандардне задатке у чијем се решавању примењује Дирихлеов принцип.
Свако од четири поглавља садржи један број решених задатака, као и известан број задатака које читаоци треба да решавају самостално. (У наредним издањима ове збирке биће дата одговарајућа упутства и за те задатке).
Збирка је намењена ученицима старијих разреда основне школе (првенствено VII и VIII раз.), ученицима средњих школа, наставницима математике (за додатну наставу) и свим другим љубитељима математике.  

Напиши коментар

Ваше име:


Ваш коментар: Запазите: HTML се не преводи!

Оцена: Лоше           Добро

Унесите код у бокс испод:Powered By OpenCart
Архимедесова интернет књижара © 2021